Šta je u stvari francuski?

Francuska zemlja i kultura već  dugo predstavljaju sinonim za stil, otmenost, prestiž, čak i luksuz, ali i umetnost i prefinjenost. Među stvarima koje vam obično padnu na pamet kada se spomene Francuska, nalaze se parfemi, modne kuće, dvorci i vrtovi.

Ipak, da li zaista znate šta je zapravo francuski i na šta se zapravo misli kada se spomene francuski stil?

Jedna od prvih stvari koju shvatite kada počnete da se bliže upoznajete sa francuskom kulturom jeste da Francuzi poseduju određeni  l’art de vivre, odnosno umetnost življenja. To znači da oni sam život smatraju nekim vidom umetnosti. Za Francuze je veoma bitno na šta i kako trošite vreme. Odnosno, ne treba da gubite vreme na stvari koje vas ne zanimaju ili vam bespotrebno crpe energiju. Za njih je takođe bitna i odmerenost. Moglo bi se reći da je odmerenost ključna reč kada je u pitanju umetnost življenja za Francuze. Ukoliko putujete u Francusku ili upoznate nekog Francuza, steći ćete utisak da većinu stvari koje rade, rade sa lakoćom i uživanjem. To je verovatno upravo zbog ove umerenosti, a koja za njih znači poštovanje sopstvenih granica i potreba. Sasvim je jednostavno –  ako vam se pije vino usred dana, sedite negde na čašu vina, ako vam se puši, sedate i zapalite; ako vam je potreban predah, idite u najbliži park i jednostavno se izležavajte na suncu, napunite baterije i kontemplirajte nad životom. Na taj način radite ono što vam je potrebno, što vam samo telo traži i što vam samim tim prija, a posle toga bićete zahvalni sami sebi i spremni da olako radite sve što sledi.
Druga stavka koja je veoma bitna i koja je svakako jedna od asocijacija na Francuku jeste moda. O francuskoj modi se mnogo piše i francuski stil predstavlja večnu inspiraciju za žene, ali i za muškarce širom sveta. Međutim, ovde opet možemo postaviti pitanje sa početka teksta – šta je u stvari francuska moda?  Zadržaćemo se na modi za svaki dan, ono što Francuzi nazivaju prêt-à-porter. Kao što i sam naziv govori, ova vrsta mode obuhvata odevne predmete koje nosite u svakodnevnim kombinacijama, kada imate manje ili više obaveza, kada je vreme promenljivo (a u Francuskoj ume da bude veoma promenljivo) i kada vam je neophodno da budete pokretljivi. Francuski stil u svakodevnom odevanju upravo ispunjava ovakve potrebe. Naime, modeli su (i u muškoj i u ženskoj garderobi) svedeni, bez detalja (ili sa minimalnim detaljima poput bluzica na sitne tufne), pantalone su jednostavne, ne preuske. Suknje su do kolena ili malo duže, a obuća kožna (ako govorimo o cipelama) i pre svega udobna – dakle, nema mesta štiklama, naročito onim vrtoglavijim, u dnevnim kombinacijama. Što se gornjeg dela tiče, tu su uglavnom pamučne košulje ili bluzice (udobnost pre svega!), odeća koja vam omogućava nesmetano kretanje tokom celog dana, laki blejzer ili sako. Što se nakita tiče, skoro da ga i nema, ili je veoma diskretan – jednostavan prsten na ruci, narukvica, sitne minđuše ili sat. Nokti su posečeni i veoma često nenalakirani (realno, ko može da obavlja išta konkretno sa kandžama umesto noktiju?), ali su ruke negovane i koža na njima nije ispucala. Šminke nema uopšte ili veoma malo. Ukoliko posežu za šminkom u dnevnim kombinacijama to je najčešće ruž, koji je u skladu sa tenom i prirodnom bojom usana, i malo rumenila – nema pudera, maskare i sličnog. Što se kose tiče, primenjuje se isto pravilo –  što prirodnije. Kosa je prirodne boje, nekada posvetljena ili potamnjena za koju nijansu u odnosu na prirodnu, nije veštački oblikovana, tj. nema figara, pegle i ostalih sprava.

Eto, recimo da je ovo bio kratku i ubrzani kurs o francuskom stilu. Moglo bi tu još mnogo toga da se kaže, ali ostavimo nešto i za sledeći put.

Do sledećeg pisanja, budite mi francuski!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s