69 mesta koja morate obići u Nemačkoj (deo V)

 1. Maulbron manastir (Kloster Maulbronn)
  kloster*
  *
  Jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih manastirskih kompleksa cistercita u Evropi nalazi se na UNESCO listi svetske baštine. Manastirsko imanje staro 900 godina obuhvata vinograde, voćnjake i veštačka jezera.
  *
  *
  *
 2. Galerija starih majstora (Gemäldegalerie Alte Meister) – DrezdenGAM_Loesel_72dpi.jpg

  Saksonske nadvojvode i kraljevi Poljske Avgust I i njegov sin Avgust II osnovali su galeriju u delu palate Cvinger. U galeriji, koja se danas smatra jednom od najvrednijih na svetu, nalazi se 750 čuvenih slika iz doba renesanse i baroka, a neke od njih su Rafaelova Sikstinska Madona i Rembrantov Portret Saskije Ujlenburg.
  *

 3. Nimfenburg palata (Schloss Nymphenburg)
  Schloss_Nyphenburg_700.jpgGlavna letnja rezidencija nekadašnjih vladara Bavarske, porodice Vitelsbah, izgrađena 1662. godine u baroknom stilu. U dvorcu je neko vreme živeo i kralj Ludvig I, poznat po izrazitoj sklonosti ka ženama, tolikoj da je zidove jedne od najvećih prostorija u zamku prekrio portretima svojih ljubavnica. Danas se u dvorcu održavaju koncerti klasične muzike i banketi.
  *
 4. Betovenova kuća (Beethoven-Haus) – BonBeethoven-Geburtshaus.jpg
  *
  Kuća u ulici Bongase broj 20, u kojoj se 1770. godine rodio jedan od najvećih muzičkih genija, danas je muzej sa koncertnom halom i muzičkom odajom. U kući se mogu videti i muzički instrumenti koje je Betoven koristio, kao i slike, pisma, klavir na kojem je svirao i rukom ispisane note za Mesečevu sonatu i Pastoralnu simfoniju. Omogućena je i 3D tura koja pokazuje na koji način su nastala dela slavnog kompozitora.
  *
  *
 5. Majnc (Mainz)
  5044314443_35a32bcb5d_b.jpg*
  Nemački univerzitetski grad poznat je i kao prestonica vina i po svojim uskim, vijugavim ulicama, koje su prepune malih radnji i kafića. Gradić u kojem se održava nekoliko festivala značajan je i zbog činjenice da je tu živeo i delovao Johan Gutenberg, pronalazač tehnike štampanja.
  *
  *
 6. Livnica Hanza (Kokerei Hansa) – DortmundPkYMLnnC1630.jpg
  *
  Nekadašnja livnica ugašena je 1992. godine i ima u ponudi turu obilaska koja se zove Priroda i tehnika na kojoj je predstavljena istorija industrije teškog metala. Obilaze se toranj visoke peći i centralno mesto livnice gde se na 1000 stepeni kameni ugalj pretvara u koks.
  *
  *
 7. Prirodnjački muzej Zenkenberg (Naturmuseum Senckenberg) – Frankfurt
  header_Tyrannosaurus-RexNajveći prirodnjački muzej u Nemačkoj poseduje nekoliko hiljada najrazličitijih eksponata od egipatskih mumija do raznovrsnih fosila, a najveća atrakcija su fosili dinosaurusa. U muzeju se, pored ture obilaska, nudi i mogućnost slušanja predavanja.
  *
  *
 8. Dvorac Linderhof (Schloss Linderhof)efb00535ff5bae35aaa9445656f5adfe.jpg
  Izgradnju dvorca je naručio kralj Ludvig II od Bavarske. Kao i ostala njegova raskošna zdanja, Linderhof obiluje predivnim vrtovima, fontanama i velikim brojem statua. Jedna od najvećih atrakcija dvorca je trpezarijski sto, koji se spuštao sa prvog sprata u prizemlje (kuhinju) i natrag već postavljen, kako kralj ne bi morao da gleda sluge za vreme obroka. Dvorac je ukrašen zlatom, slikama, kristalima, a kako je kralj već tada bio opčinjen Vagnerom, odlučio je da u dvorcu napravi i Venerinu pećinu iz Vagnerove opere Tanhojzer.

 9. Rideshajm na Rajni (Rüdesheim am Rhein)
  42139626.jpg*
  Vinski gradić u pokrajini Hesen poznat je po mnoštvu taverni u centralnoj ulici Droselgase. Leti se čak i ne zatvaraju, već se čitave noći može čuti muzika iz restorana i barova, u ulici koja je napravljena još u 15.veku i duga je čak 144 metara.