69 mesta koja morate obići u Nemačkoj (poslednji deo)

 1. Libek (Lübeck)
  SH_Lubeck.jpgGrad osnovan daleke 1143. godine kao prvi zapadnjački grad na baltičkoj obali danas je na UNESCO listi svetske baštine. U starom gradu okruženom vodom dominiraju građevine iz perioda gotike, renesanse, baroka i klasicizma. Za Libek su vezana mnoga velika imena nemačke književnosti poput Tomasa Mana i Gintera Grasa.
  *
 2. Nova gradska kuća (Neues Rathaus) – Minhenrathaus_muc.jpg
  Izgrađena početkom 20. veka u stilu neogotike, a sto metara duga fasada ukrašena je uglavnom figurama dinastije Vitelsbah. Na prvom spratu se nalazi balkon, gde se stanovnici Mihena okupljaju za vreme velikih fudbalskih događaja ili novogodišnjih koncerata.
  *
  *
 3. Šnor četvrt (Schnoor) – Bremen
  schnoorc.jpg
  *
  Naselje u starom delu Bremena ujedno i jedini deo grada koji je očuvao svoj srednjevekovni izgled. Uske, romantične ulice između zbijenih kuća sada vode do mnogih zanatskih radnji, umetničkih fontana i skulptura. U blizini se nalaze i nove, moderne zgrade, za koje stanovnici kažu da se savršeno uklapaju sa istorijski značajnim delom grada.
  *
  *
 4. Ajlenride šuma (Eilenriede) – Hanover5.jpg
  Prelepo uređena šuma površine 650 hektara, koja se spušta sve do gradske kuće je jedna od glavnih turističkih atrakcija Hanovera. U šumi se nalazi veliki zoološki vrt i veliki broj staza kojima je najlepše prošetati nakon plovidbe čamcem kroz grad.
  *
  *
 5. Vircburški dvorac (Würzburg Residenz)
  Residenz_Hofgarten-10-2010-1_RET_RET.jpg*
  Napoleon je palatu proglasio najlepšim objektom u Evropi, a UNESCO je naveo da Republika Nemačka uopšte nije ni morala da argumentuje zbog čega kandiduje Vircburg palatu za listu svetske baštine, zato što je „zdanje najveličanstvenija od svih baroknih palata“.
  *
  *
 6. Muzej moderne umetnosti (MMK Museum für Moderne Kunst) – Frankfurt
  *scheib-1349797742.jpg

  Spektakularni muzej trouglastog oblika, koji često nazivaju parče kolača, dizajnirao je bečki arhitekta Hans Holajns. Jedan od vodećih muzeja poseduje kolekciju od preko 4500 slika evropske i američke umetnosti dvadesetog veka.
  *
  *
  *
 7. Kimsko jezero (Chiemsee)
  cf15590e48e38636_c18a6c039f18d790.jpgNajveće jezero u Bavarskoj često se naziva i Bavarsko more. Samo jezero, mesto Kiming i cela oblast Kimgau, koji nose naziv po grofu Kimu, poznati su po prirodnim lepotama, koje su inspirisale mnoge slikare. Umetnici su pored jezera postavljali svoje štafelaje i govorili da im „jezero diktira koje boje da koriste“. Jezero je omiljeno biciklistima i izletnicima, a u samom jezeru se nalazi ostrvo Frauenkimze sa ženskim manastirom, koji je poznat po spravljanju likera (Klosterlikör) i marcipana. 
 1. Engleska bašta (Englischer Garten) – Minhenmuenchen-englischer-garten-beim-monopterus.jpg
  Jedan od najimpresivnijih gradskih parkova na svetu. Dobio je ime po stilu baštovanstva kojim je uređen. Kroz park prolazi veštački potok, u čijem delu je ugrađena pumpa koja stvara velike talase, pa se često mogu videti i surferi. Najlepši deo parka je mala građevina Monopteros, sa koje se pruža predivan pogled na grad.
  *
 2. Rostok (Rostock)
  rostock422_v-zweispaltig.jpg
  Veliki lučki grad na severu Nemačke, u čijem centru se nalaze tamnocrvene zgrade od opeke, napravljene u vreme Hanze, omiljeni je turistički cilj na severu Nemačke. Posebnu atrakciju predstavlja stari svetionik u morskom kupalištu Varnemindeu, naselju u kojem dominiraju šarene ribarske kućice.
  *
  *
 3. Kenigsale ulica (Königsallee) – DizeldorfKonigsallee_Night-view_11381.jpg
  *
  Meka evropske mode, najznačajnije šetalište sa mnoštvom radnji najpoznatijih dizajnera, kao što su Kelvin Klajn, Hugo Bos, Džil Sander. Ulica često nazvana samo Ke (Kö) omiljena je destinacija ljudi koji su ljubitelji haute couture.
  *
  *
 4. Lorelaj (Loreley)
  fotokurse-hessen-rhein-burgenromantik-rheinlandplalz-koblenz-rhein-main-frankfurt-burg-katz-mit-loreley-fotoworkshop.JPG/

  Stenovita litica na istočnoj obali Rajne blizu grada Majnca bila je inspiracija za istoimenu pesmu nemačkog romantičara Hajnriha Hajnea. Lorelaj je, prema predanju, bila vila koja je živela na vrhu stene i svojom pesmom zavodila mornare, koji su, umesto da plove Rajnom, gledali u zanosnu vilu i tako ginuli.
  *
  *
 5. Minster (Münster)münster_centrum_prinzipalmarkt_und_lamberti_kirche_fußgängerzone_st_f38d320622_600x450xcr.jpeg
  Grad koji ima najbolji kvalitet života na svetu upisao se u svetsku istoriju i činjenicom da je u njemu potpisan Vestfalski mir. Mnogi ga nazivaju i gradom skejtera i prestonicom biciklista, jer su to omiljena prevozna sredstva stanovnika Minstera. Takođe je poznat i kao univerzitetski grad, jer se u njemu danas nalazi osam univerziteta.