69 mesta koja morate obići u Nemačkoj (deo IV)

 1. Bodensko jezero (Bodensee)
  bodensee_30Jezero smešteno između Nemačke, Švajcarske i Austrije leži na reci Rajni i važi za jedno od najlepših i najromantičnijih mesta u Nemačkoj. Najveće nemačko jezero je okruženo botaničkom baštom i prelepim vrtovima. Privlači turiste, a naročito je popularno pešačenje ili vožnja bicikla pored jezera. Bavarski premijer često Bodensko jezero naziva predvorjem raja.
  *
 2. Palata Sesilienhof (Schloss Cecilienhof) – Potsdam4531984618_aa7c6fdacf_b
  Poslednji dvorac koji je izgradila dinastija Hoencolern nalazi se na UNESCO listi svetske baštine. Poslednji nemački car i pruski kralj Vilhelm II izgradio je palatu za svog sina, princa Vilhelma, i njegovu ženu Sesiliju, vojvotkinju od Meklenburga i Šverina. U palati je 1945. godine održana istorijska Postdamska konferencija.
  *
 3. Alianc Arena (Allianz Arena) – Minhen
  allianz arena*
  Jedan od najmodernijih evropskih stadiona, dom fudbalskih klubova Bajern Minhen i Minhen 1860. Eksterijer sačinjen od ploča u obliku dijamanata menja boje u zavisnosti od tima koji igra. Poznata i pod nazivom Minhen Arena ili Stadion Minhen zbog zabrane FIFA da stadioni nose ime sponzora.
  *
 4. Kraljevska palata Herenkimse (Schloss Herrenchiemsee)Herrenchiemsee.original.1055
  Izgradnju kompleksa kraljevskih zgrada na ostrvu Herenkimze u Bavarskoj naredio je kralj Ludvig II, koji je bio impresioniran kraljem Lujem XIV i želeo je da napravi građevinu sličnu Versaju. Dvorac ispunjen zlatom, porcelanom i mermerom se nalazi na ostrvu usred jezera i do njega se može doći brodićem koji prolazi pored patki i labudova, koji slobodno plivaju po jezeru.
 1. Berlinski zid (Berliner Mauer)
  berlin_4bZid dugačak 160 kilometara do 1989. godine razdvajao je Istočni i Zapadni Berlin. Iste godine je srušen i time je označen početak konačnog ujedinjenja Nemačke. Danas se u Berlinu i dalje nalaze delovi nekadašnjeg zida na čijoj istočnoj strani preovlađuju grafiti, a najpoznatiji je „Gospode! Pomozi mi da preživim ovu smrtonosnu ljubav!“.
  *
  *
 2. Frauenkirhe (Frauenkirche) – Minhen Frauenkirche_Munich_-_View_from_Peterskirche_Tower2
  Jedan od glavnih simbola Minhena, ženska crkva, prepoznatljiva po dvama tornjevima renesansnog stila visokim 99 metara, sa dvema zelenim kupolama na vrhu. Gradnja zgrada viših od njih nije dozvoljena u samom gradskom jezgru.
  *
  *
 3. Nacionalni park Hajnih (Nationalpark Hainich)
  3923923_orig.jpg
  Nekada zatvorena i militarizovana zona u pokrajini Tiringija danas je nacionalni park, koji se često naziva prašumom usred Nemačke. U najvećem listopadnom području Evrope napravljene su pešačke staze i putevi koji vode kroz predele izuzetne lepote. Jedan od ciljeva osnivanja Nacionalnog parka je i očuvanje bukove šume, čemu se pridružio i UNESCO i uvrstio Hajnih na listu svetske baštine.
 1. Karlštat (Carlstadt) – Dizeldorfcarlsplatz-in-carlstadt-wijken-in-duesseldo(p-location,662)(c-0).jpg
  Veličanstven kvart u Dizeldorfu koji obiluje bogatim antikvarnicama, galerijama, umetničkim radnjama i juvelirnicama, nudi istorijsku atmosferu u svojim ulicama, a na pijaci se mogu naći i stare knjige, nameštaj i razni suveniri.
  *
  *
 2. Rajhstag (Reichstag) – Berlin
  Reichstag_building_Berlin_view_from_west_before_sunset.jpgZdanje otvoreno 1894. godine bilo je skupština Rajhstaga, prvog Nemačkog carstva. Teško je oštećen u požaru za vreme vladavine nacista, ali je kasnije renoviran i dobio je novo ime – Bundestag. Danas je skupština Savezne Republike Nemačke.
 1. Kohem (Cochem)view-from-the-cochem.jpg
  Romantični gradić u Saveznoj državi Rajna Palatinat, poznat po prelepim predelima i vinogradima je omiljena destinacija ljubitelja vina. U gradu se nalaze i ostaci nekadašnje srednjevekovne tvrđave Vineburg, a turistička atrakcija je i Pinerkrojc, vidikovac sa čarobnim pogledom na grad.
  *
 2. Bavarska državna opera (Bayerische Staatsoper) – Minhen 
  rsys_27766_4a042e6cdb7e9.jpg*
  Dom bavarske opere i bavarskog baleta je treće najveće pozorište na svetu. Izgrađeno na zahtev kralja Maksimilijana I od Bavarske, ima tri scene, koje su imale čast da na njima budu premijerno izvedena najveća dela muzičkih genija, kao na primer „Tristan i Izolda“ Riharda Vagnera.
  *
  *
 3. Robna kuća zapada (Kaufhaus des Westens) – Berlinhennessy-zelebriert-250-jahre-im-kadewe-berlin.jpg
  Popularna robna kuća, često nazivana i KaDeVe, najveća je robna kuća u kontinentalnoj Evropi. Otvorena 1907. godine, danas je legendarni trgovinski centar sa mnogobrojnim radnjama i čuvenim šestim spratom, koji je posvećen kulinarskim specijalitetima.