Nemački božićni vašari

Nemački božićni vašari i sajmovi svojom jedinstvenošću privlačili su kroz istoriju veliki broj posetilaca. U zemlji se održava nekoliko stotina božićnih pijaca, i većina se otvara poslednje nedelje novembra. Na vašarima se mogu kupiti tradicionalni predmeti poput ukrasa, marioneta, sveća, rezbarija, dok se samim vašarom širi miris začinjenog kuvanog vina, cvrčećih kobasica i pečenih jabuka i zvuk tradicionalnih duvačkih orkestara.

Christkindlmarkt
Nirnberg (Nürnberg) 25.novembra– 24. decembra

hotel-central-christkindlesmarkt

Božićni vašar, Nirnberg (izvor: http://hotel-central-nuernberg.de)

Božićna pijaca, koja se otvara na najvećem trgu u gradu, datira jos iz 1628.godine, a na samom vašaru se i dalje može osetiti srednjevekovni duh kroz razne zvuke koji dopiru od predstava i horova, a sve uz miris čuvenog nirnberškog kolača sa đumbirom (Lebkuchen).

christkindlesmarkt-16-steffen-oliver-riese-02-b6

Nirnberški kolač (izvor: Pinterest)

Nirnberški Kristkindlmarkt sa preko tri miliona posetilaca svake godine ubraja se u jedan od najpoznatijih božićnih vašara na svetu. Da bi se održala tradicionalnost događaja, svi štandovi su prekriveni crvenim i belim platnom, a najstrože se kažnjava prodaja stvari izašlih iz fabrike, te se na vašaru prodaju isključivo stvari ručne izrade.

 

Striezelmarkt
Drezden (Dresden) 24. novembra – 24. decembra

1024-dresdner-striezelmarkt-michael-schmidt

Božićni vašar, Drezden (izvor: http://dresden.de)

Drezden se može pohvaliti najstarijim božićnim vašarom na čitavom nemačkom tlu prvi put održanim 1434. godine. Ime Štricelmarkt je dobio po tradicionalnom kolaču štricel (Striezel), koji je specijalitet Saksonije. Svaki posetilac može pronaći nešto interesantno na šarmantnom vašaru u istorijskom dvorištu Štalhof: voštane figure, svećnjake, filigranski nakit, grnčariju, kožne torbe ili pravi drezdenski specijalitet – jestivu figuricu odžačara napravljenu od suvih šljiva. (Pflaumentoffel).

 

Kölner Weihnachtsmärkte
Keln (Köln) 21. novembra – 23. decembra

wmarkt_koeln.jpg

Božićni vašar u Kelnu (izvor: http://miamar.de)

U Kelnu, gradu katedrala,  svake godine se postavlja čak sedam božićnih vašara.Stanovnicima rajnskog bisera naročito je stalo do originalnosti, pa tako spravljaju i prodaju srednjevekovne poslastice poput ušećerenih jabuka ili domaćih kolača, kao i raznovrsne božićne ukrase iz tog vremena. Naročito je popularan mali vašar u Gradskoj bašti (Stadtgarten), gde se može naći domaće kuvano vino iz lokalnih vinograda.

 

 

Reiterlesmarkt
Rotenburg ob der Tauber (Rothenburg ob der Tauber) 25. novembra – 23. decembra

9123_news-2013-11-frankentourismus-Rothenburg_Reiterlesmarkt.jpg

Božićni vašar u Rotenburgu (izvor: http://deutsche-weihnachtsmaertke.de)

Titulu najromantičnijeg vašara svake godine odnosi onaj u mestu Rotenburg ob der Tauber. Ceo gradić miriše na vanilu, cimet, badem i kesten, koji stoje na ukrašenim štandovima. Turisti iz celog sveta često umeju da kažu da se u Rotenburgu nalazi sve ono što se može povezati sa božićnom bajkom:  od srednjevekovnih tornjeva, kućica sa drvenim gredama, drvenih štandova, sve to ukrašeno lampionima, pa do i nezaobilaznih slatkiša poput snežnih loptica (Rothenburger Schneeballen) – krofne ukrašene čokoladom, vanilom ili šećerom u prahu.

0c4b8f14b36e462eb6d11f40cbcbac89

Rotenburške krofne (izvor: Pinterest)