Upoznavanje sa Jezikofilom

Sajt  Jezikofil.rs počeo je sa radom početkom novembra prošle godine, kada je otvorena i stranica na Fejsbuku (koja trenutno broji oko 11000 pratilaca).

Sajt je posvećen različitim pitanjima srpskog jezika i njegove norme, bavi se gramatikom u užem i širem smislu, leksikologijom, leksikografijom, pravopisom i sintaksom. Svakodnevno se  objavljuju pravila iz gramatike i pravopisa srpskog jezika, definišu stare i nove reči, nude praktični predlozi i saveti u vezi sa lekturom tekstova različitih stilova i predstavljanju tekstove vrsnih lingvista o aktuelnim pitanjima srpskog jezika

Nova akcija  „Negujmo srpski jezik“, koju su pokrenuli Sekreterijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka grada Beograda i Filološki fakulet u Beogradu, a podržali tvorci sajta Jezikofil,  predstavljena je na konferenciji za novinare u Biblioteci grada Beograda, održanoj 8. aprila. Ova akcija za cilj ima negovanje i zaštitu srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti.

Organizatori akcije najavili su veći broj aktivnosti u narednom periodu od kojih će prva trajati mesec dana i u kojoj će biti prikazano 11 najčešćih jezičkih nedoumica.

U okviru kampanje izrađeni su edukativni posteri na kojima se nalazi 11 poznatih ličnosti koje u rukama drže Pravopis srpskoga jezika, Normativnu gramatiku srpskog jezika i Rečnik srpskoga jezika u izdanju Matice srpske, kao i Srpski jezički priručnik i Gramatiku srpskog jezika. Na svakom posteru ispisane su i kratke poruke koje ukazuju na najčešće pravopisne i gramatičke greške.

Neke od poznatih ličnosti koje su podržale ovu akciju su: Anica Dobra, Zoran Kesić, Marko Šelić – Marčelo, Živana Šaponja Ilić.

Pored postera, kreirani su i kratki promotivni spotovi koji će se emitovati na Studiju B.

Ova akcija organizuje se na nivou grada Beograda, uz podršku Sekretarijata za kulturu, Filološkog fakulteta u Beogradu i Biblioteke grada Beograda.

Takođe, 15. Aprila u Maloj Sali Kolarčeve zadužbine biće organizovano predstavljanje ovog sajta sa početkom u 19:30h. Ovim putem želimo da vas pozovemo da prisustvujete ovom događaju. (https://www.facebook.com/events/473551479472478/)

 

11131785_448197448674750_1442453322_n11146076_448197732008055_1629408807_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s