Dan Svetog Patrika

444.jpg
Shamrock Don’t you know that today’s March seventeen?
It’s the day for the wearing of the green.
It’s a great day for the Irish.
(Iz pesme It’s a great day for the Irish, himne dana Sv. Patrika)

Shamrock Dan Svetog Patrika se slavi širom sveta. Osim u Republici Irskoj i Severnoj Irskoj, slavi se u SAD, Kanadi, Argentini, Švajcarskoj, Rusiji…U većini zemalja se obeležava 17.marta. Tog datuma u 5.v. Sveti Patrik je umro.

Shamrock A, jeste li znali da on čak nije ni bio Irac? Kada je imao 16 godina, kidnapovan je i odveden u Irsku kao rob. Tamo je proveo 6 godina. Kad se vratio u Veliku Britaniju, postao je misionar i kasnije se zaputio u Irsku da širi hrišćanstvo jer su Irci bili pagani.

Shamrock Koja je jedina zemlja na svetu gde zmije ne zalaze? Irska. Po legendi, Sv. Patrik je udario svoijim štapom po zemlji i sve zmije su se razbežale ka moru i utopile se. Geografski, nemoguće je da se zmije nastane u Irskoj, ali Irci više vole da pričaju kako ih je oterao njihov omiljeni svetac.

Shamrock Kako Irci svuda širom sveta provode ovaj dan? Ulice Dablina, Belfasta, Buenos Ajresa i drugih gradova su prepune ljudi koji učestvuju u festivalima i paradama. I naravno, keili (sviranje irske tradicionalne muzike) je neizbežan.
111

Shamrock Zašto zeleno odelo i zašto detelina? Običaj potiče iz dana Sv.Patrika kada je on bezbožnim Ircima objašnjavao Sveto Trojstvo na primeru deteline sa tri lista. Takođe, zelena boja predstavlja bujnu irsku prirodu.

Shamrock Nedelja Sv.Patrika je nedelja irskog jezika. Svi se tada trude da više govore irski.

Shamrock Hrana i piće su tog dana zelene boje. Deca mogu da jedu slaktiše do mile volje, a u svetu se popije čak i do 13 miliona krigli Ginisa.

222.jpg

Shamrock Prvenstvo u hurlingu (sport sličan hokeju na travi) se igra tada u Dablinu.

Shamrock Mnoge znamenitosti širom sveta su tad osvetljene zelenom bojom. U Beogradu će to ove godine biti Most na Adi, Hotel Moskva, Palata Albanija i Narodna Skupština.

Shamrock Mnogi nose zeleni šešir, zbog leprikona. Leprikon je irski vilenjak, namrgođen, živi sam, pravi cipele po ceo dan. Takođe, ima skriven ćup sa zlatom. Ali, ako hoćete da vam kaže gde je zlato, ne smete skidati oči sa njega, inače pobeže.
images