Nemačka piva koja morate probati

Kada se susretnete sa činjenicom da se bavarske pivare i dalje pridržavaju Zakona o spravljanju piva iz 1516. godine, u Nemačkoj poznatijeg kao Reinheitsgebot (pravilo o čistoći piva), shvatite koliko se ozbiljno u Nemačkoj pivo doživljava kao deo nacionalnog identiteta. Pre tačno 499 godina mladi vojvoda Vilhelm IV od Bavarske uveo je Zakon kojim se dozvoljava korišćenje isključivo vode, hmelja i ječmenog slada pri spravljanju piva. Iako je Evropska unija 1986. poništila obaveznost ovog zakona, Bavarci su neopisivo ponosni na činjenicu da se njihove pivare i danas striktno drže tog pravila.

  1. Vajenštefan (Weihenstephan Hefe Weissbier)
    Svetlo, slatkasto pivo Vajenštefan je ponos Bavarske. Prirodno mutno pivo Nemci najčešće konzumiraju uz Weisswurst (bela, bavarska kobasica) ili uz lagani obrok. Proizvodi se u državnoj pivari Vajenštefan. Danas deo grada Frajzinga, u blizini Minhena, manastir Vajenštefan predstavlja najstariju pivaru na svetu, osnovanu 1040. godine.
  2. Erdinger Kristal (Erdinger Kristall)
    Zlatno-žuto, kristalno bistro pivo popularno širom Evrope. Erdinger je najveća pivara na svetu, naročito poznata po proizvodnji svetlog piva.
  3. Špaten Oktoberfest (Spaten Oktoberfest Ur-Märzen)
    Zbog problema koji su nastajali zbog spravljanja piva u letnjim mesecima, nakon što su doneli Zakon o spravljanju piva (Reinheitsgebot) Bavarci su se dosetili da uvedu i pivski pravilnik (Brauordnung) kojim je regulisano vreme spravljanja piva. Pivo verno tradiciji ranije se spravljalo u martu (März), a konzumiralo u oktobru, na čuvenom festivalu piva Oktoberfestu.
    Slatkasto, braon pivo sa blagim ukusom slada proizvodi pivara Špaten-Franciskaner (Spaten-Franziskaner-Bräu), jedna od najuglednijih bavarskih pivara, osnovana pre šest vekova.
  4.  Paulaner Salvator (Paulaner Salvator Doppelbock)
    Tamno, čisto pivo sa jakim ukusom pregorelog šećera su monasi manastira Paulaner služili umesto jela daleke 1773. Pivo se danas spravlja po originalnom receptu iz tog perioda koji je pivara Paulaner patentirala pod nazivom “Salvator”. Paulaner pivara je danas jedan od ključnih igrača u svetu piva.
  5.  Eht Šlenkerla (Aecht Schlenkerla Rauchbier)
    Pivnica Šlenkerla je jedna od najpoznatijih u Bambergu, u oblasti Gornja Franačka, osnovana 1405. Čuveno tamno pivo dimljeno na slanini proizvodi pivara Heler (Heller) ili Šlenkerla koja u svojoj pivnici neguje tradiciju i toči pivo iz buradi od hrastovine.
  6.  Augustiner Hel (Augustiner Hell)
    Najstarija pivnica u Minhenu, Augustiner, osnovana 1328. proizvodi poznato svetlo, blago pivo koje Nemci rado piju tokom letnjih meseci i često ga nazivaju najboljim osvežavajućim napitkom. Helles bez ijednog centa uloženog u marketing u Minhenu ima skoro kultni status, posmatra se kao oličenje bavarske tradicije jer je pivara Augustiner jedina u Evropi koja sama proizvodi glavne sirovine za proizvodnju piva, što Nemci neizmerno cene.
  7. Gafel Kelš (Gaffel Kölsch)
    Svetložuto, bistro pivo sladunjavog ukusa poput mešavine karamele i limuna. Kelnskom konvencijom 1986. definisano je da samo određene pivare mogu da proizvode pivo pod nazivom Kölsch. Pored Gafela, još 10 kelnskih pivara ima dozvolu da proizvodi Kelš.

Leave a comment